Nie vždy a všetko ide tak, ako by som chcel, ale to je už taký ten klasický kolobeh života - raz hore, inokedy dolu.

Keď to ide

Sú dni, kedy človek dostane a dosiahne všetko, čo chce. Deň, kedy aj tá najťažšia vec, sa relatívne jednoducho zmení na niečo super. Príkladom sú moje začiatky tvorby mobilných aplikácií cez Flutter a Dart. Kúpil som si na Udemy kurz, prelúskal som sa niekoľkými hodinami vysvetľovania funkcií a tak podobne, čo mi pomohlo hneď sa vrhnúť do niečoho, čo mi už dlho sedelo na srdci, že by som chcel.

Projekty, čo nik nezaplatí

Či sa na to pozriete z jednej alebo druhej strany, vždy sa nájde niečo, čo chcete spraviť, ale viete, že vám to nik nezaplatí, pretože je to projekt, ktorého primárny cieľ nie je zarábanie. Vymyslíte si ho a je v podstate na vás, akú formu tomu celému dáte. 

Problém nastáva v dobe, kedy si robíte sumarizáciu toho, čo všetko by ste chceli porkyť, čo všetko môžete pokryť a to, čo všetko je alebo nie je realizovateľné. Napokon narazíte na to, že sa nájdu ľudia na kompetentných miestach, čo vás odradia, pretože vám svojím spôsobom vysvetlia, že idea je krásna, ale prakticky nikoho nemôžete nútiť, aby niečo používal. Živým príkladom je aj môj projekt Zachraňujeme zvieratká, ktorý mal primárne byť určený na pomoc pri hľadaní stratených zvieratiek, či nájdených, alebo pri hľadaní nového domova pre zvieratká v útulkoch. 

Realita, na ktorú som narazil?

Útulky nemajú čas na to, aby sa venovali nejakému ďalšiemu systému, kde by evidovali všetky zvieratká. Veterinári majú viac ako dosť svojej administratívy a tak podobne. Takže čo môžete robiť? Môžete sa spoliehať na to, že web budú plniť dobrovoľníci, ale ani tí to nebudú robiť pravidelne, alebo okamžite. Takže v podstate z aplikácie alebo systému, kde ste chceli mať prepojenú so všetkými možnými systémami, nemáte s čím prepojiť, pretože sa všetci kompetentní tvária, že sa to nedá. 

Vo finále teda zostáva web a služba, kde si viete len ako jednotlivec pridať vaše stratené zvieratko, alebo zvieratko, ktoré ste našli. Všetko rozšírené o zoznam zariadení, kde by vám mohli pomôcť. A tak z niečoho, čo mohlo a malo pomáhať, sa všetko "zahodí" a skončí v zásuvke, kde to zasa bude len zapadať prachom. 

Ako ďalej?

Vravieť, že niečo vzdávate, pretože nechce niekto iný pomôcť, alebo sa nechce zapojiť, je trošku predčasné, hlavne ak stále veríte v potenciál. Ja stále verím, že potenciál tam je a preto to nevzdávam a preto stále riešim možnosti, ako z tejto služby spraviť niečo, čo bude pomáhať a čo ľudia budú využívať, či už ako web, alebo ako mobilnú aplikáciu.