Čo by ste mali vedieť, skôr ako sa rozhodnete používať ovládateľné osvetlenie cez aplikácie?

Život je krásny, to mi dáte za pravdu všetci. Rovnako krásna je aj predstava, že sa nemusíte o nič starať a všetko za vás budú robiť iní, teda... Aspoň to, čo sa dá. Rovnaký prístup mávam aj ja - priznám sa - hlavne ak ide o veci, kedy človek nemusí fakt "pohnúť prstom" a o všetko je postarané.

Moderná doba

Našťastie už žijeme všetci v modernej dobe, kedy sa táto úvodná časť stáva stále častejšie reálnou. Rôzne zariadenia dnes medzi sebou komunikujú a dokážu si vymieňať všetky potrebné informácie na to, aby ste napríklad nemuseli fakt vôbec pohnúť ani len prstom.

Medzi takéto zariadenia bez pochýb patrí aj osvetlenie, regulácia termostatov, klimatizácie či napríklad aj robotické vysávače. Ja by som sa však dnes chcel venovať hlavne tej prvej časti - osvetleniu.

... a bolo svetlo

Nakoľko mám rozpísaný seriál o smart riešeniach pre domácnosť, oslovil som viacero spoločností ohľadne spolupráce. Medzi nimi aj spoločnosť Philips, ktorá má svoju radu Philips Hue a tá je práve tou o ktorej by som dnes rád napísal, pričom samozrejme trošku pošteklím aj tému inteligentnej domácnosti.

Dôvodom, prečo som sa rozhodol napísať tento článok je moja polročná skúsenosť so svetlami spoločnosti Philips a zároveň s ich zapojením do inteligentnej domácnosti (ako popisujem v spomínanom seriáli).

Prvé dojmy a WOW efekt

Ako každý človek, ktorý po prvý krát dostane do rúk novú vec, tak aj ja som žasol nad maximálnou jednoduchosťou toho, ako sa celá vec zapojí a ako dokáže okamžite fungovať. Samozrejme, ja som človek, čo je technicky zdatný, takže pre mňa osobne to nie je problém. Samozrejmosťou je aj fakt, že som dostal od spoločnosti Philips pre účely recenzií a článkov priamo starter kit, takže som si nekupoval len napríklad žiarovku, ktorú by som asi samostatne ovládať nedokázal, keďže ku každej žiarovke je nutné mať takzvaný bridge - čo je vlastne komunikačný kanál medzi žiarovkami a aplikáciou v telefóne.

Takže, ak si niekto kúpi len žiarovku bez bridgu (alebo aj HUB-u), bude môcť žiarovku používať len ako klasickú žiarovku s bežným vypínačom. Avšak aj tu je ešte stále možnosť, ako komunikovať so žiarovkou, nakoľko pracuje na ZigBee protokole, cez ktorý s ňou viete komunikovať aj z iných zariadení. Tu sa však potrápite trošku viac.

Vráťme sa ale teda k starter kit-u, v ktorom je všetko - žiarovky, vypínač a aj bridge. Spárovanie žiaroviek a všetkých zariadení prebieha zvyčajne veľmi rýchlo, pokiaľ sa teda bavíme o tom, že sú v dostatočnej blízkosti k bridgeu avšak nemal som problém ani keď boli žiarovky v miestnostiach, ktoré boli zatvorené.

Po spárovaní a nastavení jednotlivých svetiel do logických celkov - rozumejme, že si vytvoríte miestnosti a k miestnostiam priradíte jednotlivé žiarovky - sa môžete začať so svetielkami hrať. Ja som sa síce hral len chvíľku, ale aj tak to bolo viac ako zaujímavé objavovanie nových a nových funkcionalít.

Bezpečnostný prvok, alebo len nedomyslená záhada?

Jedna z vecí, ktorá je potrebná, aby žiarovky akými sú tie od Philips-u fungovali, je, že musíte mať vlastne permanentne zapnuté osvetlenie. V opačnom prípade vlastne daný bridge žiarovky nevidí, pretože nedostávajú žiadnu "šťavu" a tak nie sú vôbec prihlásené do IoT siete.

Tu potom následne dochádza ku zvláštnemu efektu, kedy pri stratne elektrickej siete sa svetlá - úplne všetky - rozsvietia a zostanú rozsvietené. Takže sa vám vlastne môže stať, že ak náhodou v noci vypadne prúd z dôvodu nejakej silnejšej búrky, zobudia vás svetlá v celom byte po tom, ako opäť dostanú šťavu.

V diskusiách som našiel veľmi veľa príspevkov, ktoré sa zaoberali práve touto témou a aj keď spoločnosť sľúbila, že bude možné nastaviť niečo ako "last state", zatiaľ to v aplikácii vôbec nefiguruje. Dokonca sa niekedy spoločnosť obhajovala, že ide o "safety" featuru, čo ale väčšina používateľov spochybnila a rovnako ako ja, ju tiež radšej uvádzajú len v úvodzovkách.

Nakoniec sa ale (aspoň u mňa) v tomto prípade dalo nájsť riešenie, ktoré súvisí priamo s témou inteligentnej domácnosti a s automatizáciou procesov. Možno teraz premýšľate, ako to môže súvisieť, ale odpoveď je jednoduchá - keď vypadne prúd, vypne sa vlastne úplne všetko (ak nemáte UPS-ky), avšak ak sa naštartuje systém, ktorý rieši logiku interných snímačov a tak podobne, viete sa odvolať na niekoľko udalostí, ktoré vám môžu pomôcť nesvietiť celý deň (ako sa stalo mne).

Home Assistant a automatizácie

Sekcia automatizácií je veľmi príjemná vec o ktorej určite bude tiež jedna časť zo série o inteligentnej domácnosti, avšak v tomto prípade vypichnem dôležitú vec, ktorú som spravil ja, aby som si ako-tak odladil problém s výpadkom energie.

Home Assistant má v sebe samozrejme automatizačné scripty, ktoré sa spúšťajú samé, takže si viete vytvoriť script, ktorý okamžite po spustení assistentu vykoná príkaz, ktorý vypne všetky svetlá, ktoré Philips Hue v podstate zapne bez toho, aby ponechal posledný známy stav žiaroviek. Okrem toho, v tomto prípade viete dokonca pripraviť script tak, aby túto funckionalitu simuloval sám, nakoľko si viete nastavovať v pravidelných intervaloch určité hodnoty a tie sa vedia následne prečítať a nastaviť. To znie v celku fajn nie?

Takže aspoň takýto problém sa dá vyriešiť veľmi rýchlo a bez potreby čakania. Žiaľ, ak nemáte home assistenta, potom budete musieť počkať, či spoločnosť doplní sľubovanú funkcionalitu, alebo nie. Ešte stále je tu potom možnosť využiť iné žiarovky od konkurencie, ktoré údajne túto funkcionalitu podporujú.

Záverečné hodnotenie?

Neviem, či sa dá po pol roku hodnotiť všetko, čo Philips Hue ponúka avšak ak by som zhrnul všetko, čo som doposiaľ s uvedeným produktom zažil, tak by som rozhodne musel povedať jediné - chcem toho viac!

Pre úplne kompletný efekt by to skutočne chcelo využívať viac produktov, ktoré medzi sebou vedia pekne komunikovať a dokážu tak naladiť atmosféru v priestoroch, kde ich máte. Samotná komunita okolo Philips Hue vytvorila niekoľko úžasných scriptov (tém), ktoré dokážu napríklad imitovať blikanie sviečok, takže pokiaľ máte žiarovky v podobe sviečok (Philips Hue White and Color Ambiance 6 W E14), môže vaše osvetlenie vyzerať ako keby skutočne preblikávali sviečky.

Nehovoriac o tom, že pokiaľ máte zadefinovanú takzvanú Entertaiment zónu, tak všetky svietidlá vedia komunikovať aj cez aplikácie, ktoré môžu reflektovať farebnosť v televízii a tak podobne.

V skratke a jednoducho zhodnotené - super! Chcem viac, pretože ešte stále je čo objavovať a s čím sa hrať.