Vytvorte si aj vy svoju vlastnú domácu inteligenciu a začnite využívať svoj domov naplno. ~ Úvod do nového seriálu.

Podľahnite reklamám

Z každej strany na nás vyskakujú reklamy o tom, ako vám slov. plynárne alebo elektrárne dokážu priniesť inteligentnú domácnosť, ktorá vám vo výsledku bude šetriť nielen váš čas, ale aj vaše finančné prostriedky. Je tomu ale skutočne tak? Dokážu "inteligentné" prvky v domácnosti skutočne ušetriť finančné prostriedky?

Od reality to nie je ďaleko, ale...

Všetko je vždy krásne, keď to človek vidí, ale realita je niekedy trošku iná. Samozrejme sme si všetci zvykli na fakt, že reklama klame. Vždy. Aj keď málo, ale vždy v niečom určite klame. Žiaľ, aj v tomto prípade je tomu presne tak isto a každá dobrá reklama má v sebe aj kus klamstva, ktoré sa len veľmi ťažko odhalí.

Reklama o tom, aké je jednoduché vytvoriť si doma inteligentnú domácnosť len tým, že si kúpite pár zariadení, je presne ten príklad, ktorý je úplne presne trafeným klinčekom po hlavičke. Áno, kúpite si zariadenia, ale musíte najskôr vedieť, či tie - ktoré zariadenia vôbec dokážu medzi sebou komunikovať. Takže musíte potom opäť investovať do niečoho ďalšieho a ďalšieho a z krásnej, lacnej reklamnej kampane nakoniec vyskočí sumárna cena, ktorá vám podlomí nohy.

Pravdou je, že pri dlhodobom využívaní sa samozrejme takto vynaložené prostriedky dokážu vrátiť, avšak vstupná investícia nie je vždy úplne nízka, ako sa prezentuje.

Dobré časy a život v budúcnosti

Našťastie dnešná doba je tak popredu, že aj keď naše malé Slovensko ešte nepozná všetky vychytávky, v zahraničí už beží niekoľko rokov množstvo projektov, ktoré sa zaoberajú automatizáciou domácností a komunikáciou zariadení medzi sebou. Áno, hovoríme o IoT (alebo aj Internet of things), ktoré spolu komunikujú prostredníctvom webservisov, prípadne cez takzvaný MQTT (Message Queuing Telemetry Transport).

Na základe toho všetkého a aj toho, že som už v minulosti skúšal priniesť do svojej domácnosti "inteligentné zrkadlo", som sa rozhodol, že začnem písať seriál o tom, ako si inteligentnú domácnosť vyrobiť doma a to čo možno s najnižšími nákladmi.

V seriáli sa teda budem venovať tomu, ako si vytvoriť inteligentnú domácnosť, ako v nej vytvoriť komunikáciu medzi zariadeniami a ako z tejto komunikácie profitovať pre samotnú automatizáciu procesov a teda ako získať z toho, že vaša domácnosť sa vie "sama" rozhodovať.

Samozrejme bude súčasťou aj nejaké to predstavovanie produktov, ktoré s vašou inteligentnou domácnosťou budú vedieť spolupracovať a teda aj postupy, ako ich do vašej domácnosti zapojiť.

Verím, že sa tešíte rovnako ako ja a už čoskoro spustíme prvý diel, v ktorom si popíšeme základné prvky našej - vašej inteligentnej domácnosti.

Stay tuned...