V prvom dieli sme si hovorili o kompletných a hotových systémoch, avšak náš seriál sa má a chce venovať vlastnej tvorbe, preto sa musíme viac pozrieť na iné produkty - tie otvorenejšie.

Na trhu v tomto smere je našťastie hneď niekoľko silných mien a značiek, ktoré držia krok s výrobcami po celom svete. Asi jednou z najväčších a najpoužívanejších je Z-Wave, ktorú v tesnom závese doháňa ZigBee.

Spoločne držia trh s vyše 1500 rôznymi certifikovanými zariadeniami a predajom asi 35 miliónov predaných kusov (globálne, nie len na SK). Ak by sme sa ale chceli venovať hlavne nášmu trhu, potom za budeme držať pri Z-Wave, ktorý je asi najčastejšie v ponuke.

Z-Wave ako komunikačný nástroj

V prvom rade by sme si asi mali povedať, čo Z-Wave a Zigbee sú. V oboch prípadoch ide o technológie, ktoré umožňujú zariadeniam komunikovať prostredníctvom vlastnej siete na krátkych vlnách, pričom sa najčastejšie využíva WiFi alebo Bluetooth. Najčastejšie sa využívajú na komunikáciu so "smart" zariadeniami, ktoré ovládajú osvetlenie, rôzne bezpečnostné senzory a tak podobne, takže viacmenej spájajú neviditeľnú komunikáciu medzi zariadeniami do podoby, v ktorej aj vy budete rozumieť tomu, čo sa so zariadením deje.

Ak si vezmeme príklad pohybového senzoru, ten v sebe drží informácie o tom, v akom je stave (energia, stav senzora pohybu, stav svetelnosti a podobne). Na určenej sieti komunikuje so Z-Wave, cez ktorú sa dokáže Z-Wave pýtať zariadenia, aký je jeho aktuálny status a následne vie z tohto statusu ďalej spracovávať pokyny, pre ďalšie spracovanie (napríklad spustenie alarmu, alebo zobrazenie notifikácie, zmenenie osvetlenia a pod.).

Samo to asi nepôjde, alebo cena za "rozum"

Zatiaľ čo v prvom dieli sme už hovorili o hotových riešeniach, v tejto časti budeme všetko rozoberať na drobné. Samozrejme aj samotnú "inteligenciu", keďže - povedzme si úprimne - mať jedno zariadenie, ktoré očakáva komunikáciu a nemať nič iné, je trošku scestné, pretože si nijak nepomôžete a nič vám to neprinieslo.

Takže si musíme urobiť doslova mostík k tomu, aby sme videli, čo zariadenia robia, čo hovoria, komu a tak podobne. Na to budeme potrebovať riadiacu jednotku, teda niečo, čo každý predošlý produkt z prvého dielu mal ako svoju centrálnu jednotku. V našom prípade si budeme túto jednotku vyskladávať z dostupných produktov tak, aby sme čo najviac znížili náklady.

Začíname... Pripútajte sa...

Aby sme zostali pri zemi, vezmeme si za našu riadiacu jednotku niečo malé, skladné a dostatočne výkonné na to, aby to vedelo komunikovať online, prostredníctvom siete alebo bluetooth. Ako už je zvykom, vezmem si napríklad Raspberry PI 3B (Základná sada s chladičom, 16 GB micro SD kartou, krabičkou a napájaním je za cenu cca 63 Eur).

Zatiaľ teda máme minipočítač, na ktorom nám bude bežať ovládací software (o ňom bude ďalší diel) - Home Assistant. Ten bude prostredníctvom užívateľského rozhrania podobného produktom od Googlu, riadiť všetko čo budete chcieť riadiť. Napríklad, veľmi často a asi najviac využívané - domáce osvetlenie pri príchode domov, rôzne farebné scenérie (tzv. ambient lights) a tak podobne.

Pre účely tvorby nášho seriálu som oslovil viacero spoločností, ktoré sa spolupodieľajú na tvorbe článku informáciami o produktoch ako aj o ich pripojiteľnosti a tak podobne. Touto cestou by som chcel poďakovať spoločnosti Philips Lightning, ktorá na tieto účely poskytla niekoľko zariadení z produktovej rady Philips HUE, za čo samozrejme aj touto cestou chcem poďakovať.

Osvetlenie ako bod číslo jedna

Nebudem písať zbytočné oslavné texty a ani na to nejako moc nie som, avšak keď sa mi dostali do ruky produkty od spoločnosti Philips, zostal som prekvapený, aké jednoduché bolo ich samostatné zapojenie a prepojenie so systémom. Aktuálne trošku predbieham v celom seriáli, avšak nedalo mi nespomenúť, že som (aj na základe úvodných produktov) očakával, že budem musieť rozvŕtavať steny, meniť vypínače a riešiť nejaké zásahy do elektroinštalácie. Žiaľ, nestalo sa a jediné, čo som musel urobiť bolo, že som musel stlačiť niekoľko krát tlačítko na riadiacej jednotke ku svetlám - tzv. Hue Bridge.

Samozrejme, ako prvé som skúšal ovládanie cez mobilnú aplikáciu a teda vôbec nie cez nejaké samostatné vlastné domáce riešenie, avšak rovnako ako tomu bolo v prípade mobilnej aplikácie, tak bolo veľmi jednoduché aj prepojenie komunikácie na Home Assistenta.

Ďalším prekvapením bola prepracovanosť samotnej mobilnej aplikácie a celkovo komunikácie zariadení medzi sebou. Nakoľko mi spoločnosť Philips poskytla viacero rôznych druhov žiaroviek, kontroloval som a testoval aj ich vzájomnú vyváženosť a parametre. Prekvapením pre mňa bolo aj to, že farebné žiarovky Hue White and Color Ambiance mali pri použití nastavení s bielymi svetlami a presnej hodnoty teploty farby, presne tie isté parametre, takže vo finále som nevidel žiaden rozdiel medzi danými žiarovkami. Inými slovami ak som nastavil že majú mať 2500 kelvinov, tak biele, rovnako ako farebné žiarovky dávali presne 2500 kelvinov. Mojim očakávaním bolo, že farebné žiarovky budú mať iné hodnoty, nakoľko ich tvorba teplej bielej farby je závislá na viacerých diódach, bola tým pádom úplne prekonaná.

Ako ďalej, alebo na čo sa môžete tešiť?

V ďalšej časti si nainštalujeme na Raspberry Pi 3B riadiaci software s názvom Home Assistant. Nakonfigurujeme si sieť tak, aby sme mali všetko bezpečné a urobíme si základný náhľad na samotné rozhraie Home Assistenta.