Inteligentné domácnosti a zariadenia u nás nie sú novým pojmom, preto si v prvej časti skúsime spraviť sumár, čo je aktuálne dostupné.

Slovenské a české riešenia pre inteligentnú domácnosť

Na SK/CZ trhu to v posledných rokoch je v celku veselé a výrazne sa o tento posun postarali hlavne operátori a developeri, ktorí si povedali, že je čas pripravovať domy aj na nové technológie.

Príkladom je služba SmartHome ktorú ponúka slovenský Telekom. V kombinácii s hypotekárnym úverom od ČSOB ho dokonca dostanete na rok "zadarmo". Poďme si ho teda trošku priblížiť.

Magenta SmartHome

Ako som písal, ide o iniciatívu operátora, ktorý sa takto snaží získať klientov na niečo "nové". Ich hlavnou kampaňou je bezpečnosť rodiny a teda využívanie funkcií dverového senzoru, ktorý je pripojený na riadiacu jednotku. Tú si operátor zabezpečil od spoločnosti QiviCon. Operátor neuvádza cenu pri jednorazovej platbe, čo vo finále znamená, že bez mesačného poplatku sa asi pravdepodobne k riadiacej jednotke asi ani nedostanete. Na cenu zariadenia pri jednorázovej platbe som sa opýtal, avšak do času uzávierky článku som odpoveď nedostal, takže bude doplnená po vyjadrení sa. Orientačnou cenou však na stránke Telekomu môže byť suma 179,98 Eur pri kombinácii Smarthome centrála + dverový senzor. Ak si teda vezmeme, že cena za dverový senzor sa u Telekomu pohybuje na 49,99 Eur, dostaneme sa na cenu 129,99 Eur za samotnú riadiacu jednotku.

Stránka Telekomu, ktorá sa venuje práve SmartHome obsahuje aj niekoľko zaujímavých produktov, ktoré rozširujú možnosti pre Vašu inteligntnú domácnosť, medzi ktoré patria rôzne bezpečnostné prvky (dymové čidlo, kamery, pohybové senzory), prvky pre váš komfort (zásuvky, radiátorové hlavice, ovládanie radiátorov) ale aj prvky pre "akože romantiku", kam zaradili produkty spoločnosti Philips zo sekcie Hue (Kedysi Philips Lightning).

Ak si zakúpite túto "inteligenciu" pre vašu domácnosť, nebudete mať asi žiaden väčší problém so samotnou inštaláciou, nakoľko si viete objednať technika, ktorý vám to všetko pozapája. Tu sa však bavíme o paušáloch, ktoré sa musia mesačne platiť za prenájom zariadení. Samozrejme, môžete si ich aj jednorazovo kúpiť, avšak vaša vstupná investícia bude tým pádom vyššia.

Hodnotenie

Pre náš prípad, kedy chceme riešiť inteligentnú domácnosť svojpomocne, nám tento produkt vôbec nevyhovuje, nakoľko sa jedná o uzatvorenú platformu a zariadenia, ktoré dokážu spolu komunikovať sú limitované výrobcom základnej jednotky, ktorý však neotvoril svoju platformu pre komunitu, takže nie je možné ju rozširovať mimo oficiálne produkty. Zároveň si myslím, že platiť si mesačne paušál za niečo, čo mi nik nepríde opraviť, alebo vymeniť batérie ani nič podobné, je úplne zbytočné a cesta inteligentnej domácnosti by nemala byť nijako viazaná na nejakého dodávateľa. Jediný dodávateľ, ktorý by v tomto prípade vyhovoval je jedine tak napojenie sa na cenrtálu polície, aby vedeli reagovať v prípade, že inteligentná domácnosť deteguje poplach.

Ako si Smart domácnosť predstavuje ZSE v produkte ZEON?

Podobne ako u Telekomu aj tu máte možnosť, že si zakúpite celý štartovací balíček (približne 260 Eur) alebo si ho kúpite s viazanosťou 24 mesiacov (po cca 10 eur). Rozdiel v ponuke však je, že zatiaľ čo Telekom ponúka len riadiacu jednotku a jeden senzor na dvere, od ZSE dostanete kompletný set: riadiacu jednotku, pohybový senzor, dverový senzor, dymový senzor, smart vypínač a smart zásuvku.

Systém od ZSE si vzal ako svoje "črevá" produkty spoločnosti Revogi, ktorá - povedzme si úprimne - svoj štartovací balíček predáva rozhodne lacnejšie. V každom prípade však treba podotknúť aj to, že v cene od ZSE máte aj určitú úpravu aplikácie a tak podobne, ale to je asi v tomto prípade zanedbateľné, však?

Hodnotenie

Cenovo asi trošku lepšie v porovnaní s dodávanými senzormi, avšak stále je to kompletný set, ktorý funguje len vnútorne - bez otvoreného kódu, ktorý budeme potrebovať pre našu inteligentnú domácnosť, ktorý by sme chceli vyskladať z komponentov, ktoré nás nebudú stáť polovicu nášho príjmu. Inak hodnotíme tento produkt za kvalitnejší a je jedno, či si ho zadovážite priamo od Revogi, alebo oslovíte ZSE.

Susedia s platformou Loxone

Susedná Loxone je trošku ďalej ako len pri nejakých vypínačoch či senzoroch. Loxone je kompletná inteligencia, ktorú už riešite na úplne inej úrovni ako len dokupovaním senzorov. Ide o kompletné prepojenie všetkých prvkov v domácnosti na úrovni serverovej platformy, ktorá je súčasťou elektroinštalácie domácnosti.

Aj keď je už teraz jasné, že opäť sa budeme rozprávať v hodnotení o tom, že to nie je pre naše použitie, ide predsa len o sumarizáciu toho, čo na domácom trhu máme, čo je overené a čo sa predáva. Aj keď voľba na Loxone musí viacnemej prebehnúť už pri developerskom projete alebo pred začiatkom výstavby, myslím si, že je dôležité spomenúť hlavne fakt, že firma skutočne myslela na úplne všetko. Či ide o vykurovanie bazénov, zatemňovaciu techniku (rozumejme žalúzie externé či interné), klimatizácie, ostvetlenia, odvetrávanie a tak ďalej...

Zaujímavosťou však je aj dostupnosť verzie Miniserver GO, ktorá je určená pre renovácie (teda nemusíte nič búrať a všetko bude fungovať prostredníctvom technológie Loxone Air. Za túto verziu zaplatíte 380 Eur, zatiaľ čo za miniserver v elektroinštalácii domu zaplatíte 529 Eur.

Pri Loxone som sa asi ako pri jedinej firme stretol so zariadením, ktoré dokáže komunikovať aj cez infračervené prvky (IR Control Air). Ak teda máte doma klimatizáciu, ktorá nie je úplne smart, cez toto rozhranie (a doplatok za zariadenie) získate možnosť ovládania aj starších zariadení, čo komunikujú len cez IR.

Hodnotenie

Ako som spomínal vyššie, základ Loxone nie je zrovna použiteľný, avšak vo verzii Loxone Air (Miniserver Go) by sa dalo uvažovať o prepojení, keďže tieto zariadenia majú vystavené komunikačné rozhranie, pomocou ktorého viete pristupovať k stavom zariadení aj mimo klasické ovládanie.

Od nevyhovujúcich k samostatným prvkom

Hľadať inteligentnú domácnosť ako celok je - žiaľ - pre náš seriál niečo, čo by ho veľmi rýchlo ukončilo, takže je viac ako jasné, že sa budeme v ďalších dieloch pozerať po tom, čo vlastne pre náš seriál potrebujeme.

Tu sa teda stretávame s témou, kedy sa ideme rozprávať o jednotlivých prvkoch, ktoré z obyčajného domova spravia ten inteligentný. O produktoch, ktoré sú bežne dostupné a aj keď nie sú niekedy zrovna najlacnejšie, vo finálnom súčte vám určite nebude obstarávacia cena robiť až také vrásky, ako by ste si mysleli.

Nabudúce sa teda pozrieme na zariadenia, ktorých hlavnou devízou je, že vedia komunikovať so svetom cez rozhranie Z-Wave a na produkty, ktoré viete využiť aj mimo ich štandardného používania.

Prečo Z-Wave?
Väčšina spoločností (vyše 700) a developerov (cez 2400) tvorí komunitu, ktorá vytvára produkty komunikujúce s inteligentnou domácnosťou.